Saturday, December 30, 2006

Babel

Härom dagen såg jag det kritikerrosade dramat Babel på bio. Filmen handlar om ett amerikanskt par (Brad Pitt och Cate Blanchett) som är på resa i Marocko. De är med om en obehaglig upplevelse som får stora konsekvenser för människor i Marocko, USA, Mexico och Japan.

Temat är intressant. Filmen handlar om slumpen, om hur lätt saker och ting kan gå fel. Den handlar om människor och om människoöden som är hopkopplade med varandra runt om världen. Den handlar om att enskilda handlingar kan få oanat stora effekter. Budskapet är gissningsvis att vi människor bör bli bättre på att tänka efter före, innan vi agerar.

Men jag blev inte övertygad om att filmen är så bra som den har påståtts vara. Den består av spännande trådar men de knyts inte alltid ihop, och det finns hål i berättelsen.

Filmens tre kvinnliga huvudkaraktärer; amerikanska Susan, den japanska flickan Chieko och den sydamerikanska barnpasserskan Amelia, är alla ganska uppgivna och trasiga karktärer. De låter omständigheterna styra och de vill helst inte själva ta befäl över situationen. Dessa kvinnor har varit med om tragiska händelser, men filmen skulle ha mått bra av att låta dem visa lite mer kämpaglöd.

I övrigt stördes filmupplevelsen av en riktigt dåligt planerad salong med en allt för lågt placerad duk och onumrerade platser som skapade rörighet i salongen. Vem har kommit på en så dum idé? Stackars dejtande par som kom sent fick dela på sig och sitta i olika ändar av salongen...

Men trots logistiska och ett par berättartekniska problem är jag glad att jag har sett filmen. Den var långsam och inte helt ihopknuten, men den var vacker, intressant och känsloväckande.

Och det är inte alla filmer som är det.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home